Full Review

Προσδεθείτε και φορέστε τις στολές οξυγόνου σας, γιατί έχουμε πολλά να πούμε. Δεν υπάρχουν πολλά space exploration παιχνίδια τα οποία είναι άξια προσοχής. Και, δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι φορές που τείνουν να απογοητεύουν τρομερά *γκουχ*No Man’s Sky*γκουχ*. Υπάρχουν όμως κάποιες προσπάθειες για ένα αξιοπρεπή τίτλο σε αυτό το είδος και έχουν πολλές προοπτικές, αντί να σκοπεύουν στο πως να γεμίζουν οι παραγωγοί τις τσέπες τους και να κοροϊδεύουν τους παίκτες. Καλωσήρθατε στο Rodina, ένα σύστημα με ένα αστέρι, τέσσερις πλανήτες και τον μικρό αριθμό των 45,000 αστεροειδών που μπορείτε να φάτε τα νιάτα σας εξερευνώντας, προτού καταλάβετε πως είναι στην ουσία ο ίδιος βράχος ξανά και ξανά (δεν θα σας πάρει πολύ, σας δίνω μισή ώρα).

Η Γη έχει εξαντληθεί. Η ανθρωπότητα αποφάσισε να αποικίσει άλλους πλανήτες και συστήματα με σκοπό να τους κάνει χωματερές της Αθήνας, όπως και την πατρίδα της. Για αυτό το σκοπό, επιστράτευσαν το Rodina, ένα διόλου μικρό σκάφος αποίκισης, με όλους τους εν ζωή ανθρώπους μέσα του για να κάνουν αυτό που η ανθρωπότητα κάνει καλύτερα: γενοκτονίες σε ντόπιους πληθυσμούς και εξόρυξη φυσικών πόρων σαν να μην υπάρχει αύριο. Ο χαρακτήρας σας είναι μέλος του στόλου ανίχνευσης που στάλθηκε πρώτος για να εξερευνήσει αν υπάρχουν κατοικήσιμοι πλανήτες, και καταλήγει να είναι ο τελευταίος επιζών όταν όλος ο στόλος γίνεται στάχτη και μπούρμπερη από τσαντισμένους (και για καλό λόγο) εξωγήινους. Εδώ ξεκινούν τα προβλήματά σας, καθώς αν δεν βρείτε τρόπο να ασφαλίσετε το σύστημα για το Rodina, το οποίο πλησιάζει και είναι 6 έτη φωτός μακριά, το σκάφος θα καταστραφεί από τους ντόπιους και η ανθρωπότητα θα χαθεί. Χαλαρά, καθημερινά, χωρίς πίεση πράγματα δηλαδή.

Ετοιμαστείτε να κάνετε στο σύμπαν ότι και οι Ευρωπαίοι στην Αμερική

Ετοιμαστείτε να κάνετε στο σύμπαν ότι και οι Ευρωπαίοι στην Αμερική

Κάθε πλανήτης έχει ένα πολύ ρεαλιστικό μέγεθος, όπως και οι αστεροειδείς. Δεν υπάρχει fast travel, και αυτό αποτελεί πρόβλημα καθώς το σύστημα είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. Η εντυπωσιακά μεγάλη ομάδα παραγωγών (ένα άτομο μόνο, αξιέπαινος για αυτό που φτιάχνει) είχε την πραγματικά έξυπνη ιδέα να δώσει στο σκάφος σας 4 κλιμακούμενες ταχύτητες, με την μέγιστη να σας πηγαίνει από την μια άκρη στην άλλη μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι ένα μοναδικό σύστημα, καθώς δεν θα ελέγξετε κάποιο σκάφος με αυτόν τον τρόπο σε άλλα παιχνίδια. Μιας και μιλήσαμε για το σκάφος σας, είναι σημαντικό να τονιστεί πως είναι σε μεγάλο βαθμό προσαρμόσιμο. Μέσω του υπολογιστή του σκάφους, μπορείτε να αλλάξετε τον εσωτερικό χώρο όπως εσείς θέλετε, διαμορφώνοντας αποθήκες, υπνοδωμάτια, οπλοστάσια και ότι άλλο θέλετε. Το πρόβλημα είναι πως για την ώρα, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τίποτα, είναι όλα διακοσμητικά εκτός από την καρέκλα του πιλοτηρίου και μερικούς υπολογιστές. Οι δημιουργοί όμως, υποσχέθηκαν πως θα προσθέσουν αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον σε μελλοντικό patch.

Εσωτερικά μπορείτε να φτιάξετε το σκάφος σας όπως εσείς θέλετε

Εσωτερικά μπορείτε να φτιάξετε το σκάφος σας όπως εσείς θέλετε

Προσωρινά, ο στόχος σας στην ιστορία είναι να εξολοθρεύσετε, σαν διαστημικός Ευρωπαίος στην Αμερική, όλους τους εξωγήινους. Θα τους εντοπίσετε εύκολα σε χαμηλή τροχιά από τα πράσινα καύσιμα που αφήνουν πίσω και τα κίτρινα λέιζερ που θα σας ρίξουν μόλις σας εντοπίσουν. Στην αρχή δεν είναι δύσκολο, θα αντιμετωπίζετε έναν, το πολύ δύο τη φορά. Αργότερα όμως, ετοιμαστείτε να τα βάλετε με δεκάδες σκάφη τα οποία το μόνο που θέλουν είναι να σας στείλουν στον άλλο κόσμο, δημιουργώντας επικά χαοτικές διαστημικές μάχες που θα ευχαριστηθείτε πιο πολύ από το να μαζεύετε μέταλλα και να βγάζετε φωτογραφίες ζωάκια *γκουχ*No Man’s Sky*γκουχ*.

Όταν εξοικειωθείτε αρκετά, θα παρατηρήσετε πως οι εξωγήινοι δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη τακτική, και οι μάχες γίνονται επαναλαμβανόμενες. Εξακολουθούν όμως να είναι διασκεδαστικές, καθώς τους στέλνετε σε όποιον άλλο κόσμο πιστεύουν, γελώντας σαρδόνια μέσα από το πιλοτήριο σας. Να σημειώσουμε εδώ πως μπορείτε να πετάξετε το σκάφος σας και σε 3rd person, αλλά και σε 1st, αν και η δεύτερη επιλογή απαιτεί εξάσκηση, είναι όμως τρομερά πιο ρεαλιστική και απολαυστική.

Το σύμπαν είναι τεράστιο και μπορείτε να το εξερευνήσετε ολόκληρο

Το σύμπαν είναι τεράστιο και μπορείτε να το εξερευνήσετε ολόκληρο

Όταν προσγειωθείτε, αποστολή σας είναι να βρείτε προμήθειες από κατεστραμμένα συμμαχικά σκάφη, δίνοντας ένα νόημα στην σχεδόν ολοκληρωτική σφαγή των συνανθρώπων σας. Εξερευνώντας, θα βρείτε data sticks και emails, τα οποία περιέχουν κομμάτια της ιστορίας του Rodina. Ναι, ξέρω το lore κάποιες φορές είναι βαρετό και ναι, ξέρω σχεδόν κανείς δεν τα διαβάζει. Αυτό όμως, αξίζει να το εξερευνήσετε εξονυχιστικά και πιστέψτε με, θα το απολαύσετε. Η μιζέρια και η απελπισία των συμπολεμιστών σας που αποτυπώθηκαν λίγα λεπτά πριν γίνουν κομμάτια από εξωγήινα λέιζερ είναι υλικό αντάξιο ενός διαστημικού Game of Thrones.

Για παράδειγμα, μια φορά βρήκα τη συνομιλία ενός άντρα και μιας γυναίκας, οι οποίοι προσπαθούσαν να επιζήσουν μιας επίθεσης και να εντοπίσουν ο ένας τον άλλο, προτού τους γαζώσουν εχθρικά πυρά. Μια άλλη φορά, βρήκα το αρχείο της αποπομπής ενός αξιωματικού από το συμβούλιο, ο οποίος ανέβαζε ερωτικές μεταγραφές ονείρων των κοιμώμενων επιβατών σε δημόσια φόρουμ, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα τους. Καλά, κάποιες σπάνιες φορές, ίσως και δεν υπάρχει τόση μιζέρια, αλλά οι ιστορίες εξακολουθούν να είναι ενδιαφέρουσες.

Ότι είναι πράσινο και κινείται, θέλει να σας στείλει στα θυμαράκια

Ότι είναι πράσινο και κινείται, θέλει να σας στείλει στα θυμαράκια

Κάπου εδώ ξεκινούν τα προβλήματα του παιχνιδιού. Είναι βέβαια early access και πρόσφατα άκουσα πως μπήκε και δεύτερος developer, οπότε ετοιμαστείτε για αρκετές ελλείψεις. Δεν υπάρχουν NPCs για να αλληλεπιδράσετε μαζί τους, δεν υπάρχουν πόλεις να εξερευνήσετε, φυτά και ζώα να ανακαλύψετε. Ειδικά οι αστεροειδείς είναι απλώς η ίδια επαναλαμβανόμενη, χωματένια έκταση με λόφους. Σκοπός των δημιουργών είναι η προσθήκη τέτοιων δυνατοτήτων, και τότε το παιχνίδι θα αναβαθμιστεί τρομερά και θα γίνει απείρως πιο ενδιαφέρον. Αισθητικά, για την ώρα το παιχνίδι είναι αρκετά απογοητευτικό.

Αν και κάποια εφέ, όπως οι φλόγες και ο αφρός πυρόσβεσης είναι σχετικά καλά, τα υπόλοιπα υστερούν. Το σκάφος σας είναι απλώς μια κακοφτιαγμένη μάζα εξωτερικά, σε σημείο πως στην αρχή νόμιζα πως περπάταγα πάνω σε ένα βράχο και δεν ήξερα που να πάω. Τα εφέ για τα λέιζερ είναι απλώς κίτρινα τετραγωνάκια και τα μοντέλα για τα εξωγήινα σκάφη είναι απροσδιόριστα, θυμίζοντας τεράστια ορθογώνια κολλημένα σε περίεργες γωνίες με πράσινα καύσιμα στους κινητήρες. Θα το διαπιστώσετε και εσείς όταν ξεκινήσετε να παίζετε. Τουλάχιστον η μουσική είναι εξαιρετική, αντάξια ενός space game και θα σας κρατήσει συντροφιά καθώς διαπράττετε xenocide.

Πάντα υπάρχει κίνδυνος να γίνετε μπάρμπεκιου

Πάντα υπάρχει κίνδυνος να γίνετε μπάρμπεκιου

Σε γενικές γραμμές, είναι ένας πολύ καλός τίτλος με πολλά υποσχόμενο gameplay και ιστορία. Για την ώρα όμως, είναι ένα απογοητευτικά άδειο σύστημα με ελάχιστα πράγματα να κάνετε, αν και όσα υπάρχουν είναι καλοφτιαγμένα και χωρίς ούτε ένα bug. Πέρα από το να πηγαίνετε σαν πανούκλα από πλανήτη σε πλανήτη, σκοτώνοντας τα πάντα, δεν έχετε και πολλούς στόχους να εκπληρώσετε. Το αν αξίζει τα λεφτά σας ή όχι εσείς θα το κρίνετε, εγώ όμως πιστεύω πως είναι ένας τίτλος που αξίζει την υποστήριξη των παικτών όσο το δυνατόν πιο πολύ, καθώς μπορεί να καταλήξει σε κάτι που θα είναι μοναδικό, ποιοτικό και πραγματικά αξιόλογο. 

About The Author
Phobos
Gamer από όταν ήμουν μπέμπης και έβρεχα τις πάνες μου. Θα ασχοληθώ με όποιον τίτλο βρεθεί μπροστά μου, αλλά διατηρώ μια αδυναμία και ειδίκευση σε RPG, strategy και τίτλους με historical setting.